Wanneer ben je klaar voor verkopen op bol.com of Amazon?

Vorig jaar heb ik een aantal blogs geschreven over mijn eerste ervaringen met het verkopen via bol.com en Amazon. Daardoor krijg ik regelmatig vragen van ondernemers die willen starten met het verkopen via een marketplace. In deze blog vind je de belangrijkste punten om er een succes van te maken!

1. Check of je producten verkocht kunnen worden op de marktplaats

Het ligt misschien voor de hand, maar het is een essentiële stap in het verkennen van je mogelijkheden. Elke marketplace heeft zijn eigen voorwaarden. Vaak zijn zelfgemaakte producten niet toegestaan, en kun je in specifieke categorieën alleen na een goedkeuringsproces starten met verkopen. Ook gelden er specifieke regels voor bepaalde productcategorieën. Zo heeft bol.com een uitgebreide sieradenwinkel, maar kun je als verkoper alleen sieraden van een beperkte set bekende merken toevoegen.

2. Schrijf je in bij de KVK

Eén van de meest gestelde vragen van starters: moet ik een bedrijf hebben om te verkopen via een marketplace? Mijn advies: wil je serieus aan de slag met marketplaces? Neem dan ook je onderneming serieus en registreer je bij de KVK. Denk goed na over de bedrijfsnaam die je registreert, zodat je die ook kunt gebruiken als naam van je winkel op de marketplaces.

3. Bepaal welke producten je wilt gaan verkopen

Je producten zijn de basis van je succes op marketplaces. Als je een assortiment aanbiedt dat al volop verkrijgbaar is via de marketplaces, is je kans op een winstgevende onderneming klein. De concurrentie is inmiddels groot op marketplaces. Ga daarom voor producten onder je eigen merk of merken waarbij je goede inkoopvoorwaarden hebt. In het boek Geld verdienen via bol.com staat uitgebreide informatie over hoe je de juiste producten kiest.

4. Kies de juiste partner voor verzending

Marketplaces stellen strenge eisen aan de snelheid van verzending. Je kunt de levertijden zelf instellen, maar als je je niet aan deze levertijden houdt, heb je een serieus probleem. Werk daarom met professionele partijen samen, of overweeg de logistiek aan de marketplace uit te besteden, zoals via Amazon’s FBA of Logistiek via bol.com.

5. Controleer of je producten een EAN of ISBN hebben

Een EAN of ISBN is een uniek identificatienummer van een product. Marketplaces gebruiken dit nummer om producten aan te maken, en prijzen van verschillende verkopers aan één product te koppelen.

Producten die al op de markt zijn gebracht, zijn al voorzien van een EAN. Dit is het nummer wat onder de streepjescode staat. Voor de meeste producten heet dit EAN, bij boeken heet dit een ISBN. Als je unieke producten laat produceren, of fabrikant bent, moet je zelf voor EAN’s zorgen. Deze kun je online bestellen, bijvoorbeeld via GS1.

6. Richt een goede klantenservice in

Amazon is extreem klantgericht. Als een klant van Amazon over jou klaagt, heb je een serieus probleem. Zorg daarom voor een goede klantenservice. Het is een harde eis van Amazon dat je binnen 24 uur op vragen en klachten van je klanten reageert.  En dat geldt 365 dagen per jaar, ook in het weekend, ook op feestdagen.

7. Maak goede productbeschrijvingen en productfoto’s

Goede productcontent is erg belangrijk voor je vindbaarheid en conversie op marketplaces. De marketplaces stellen hier verschillende minimum vereisten voor, maar het is nog beter om alle relevante productinformatie te vermelden. Meerdere foto’s per product met een witte achtergrond zijn ook een must have. Zorg ervoor dat je deze informatie beschikbaar hebt in je webshop of in een Excel-sheet, zodat je deze informatie gemakkelijk kunt uploaden bij de marketplaces.

8. Zorg voor een duidelijke retourprocedure

Helaas, ook retouren horen bij het verkopen op marketplaces. Denk hierover na voordat je start met het verkopen van je producten, zodat je niet verrast wordt bij je eerste retour.

Ben jij inmiddels al gestart met verkopen via een marketplace? Deel je ervaringen in de reacties!

Nooit meer een nieuwe blog missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief (max 1x per maand).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *