Welkom op Shopping Today

Shopping Today: It’s time, start now

Vandaag  was ik bij het Shopping Today congres, het jaarlijkse congres van Thuiswinkel.org over de e-commerce branche. Met het thema “It’s time, start now” wil Thuiswinkel.org elke webwinkelier uitdagen om aan de slag te gaan. Dit zijn de drie belangrijkste thema’s om morgen mee te starten.

  1. Start met de nieuwe privacywetgeving

In een drukbezette sessie van Thuiswinkel.org lichtte Elaine Oldhoff en Vincent Romviel van Thuiswinkel.org de nieuwe privacywetgeving toe. Vanaf mei 2018 wordt een nieuwe, strengere privacywetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Alle bedrijven met meer dan 250 medewerkers, en bedrijven die periodiek gegevens verwerken, vallen onder deze wetgeving. Als webwinkel verwerk je gegevens, onder andere voor bezorging en marketingdoeleinden, en val je dus ook onder deze wetgeving.

Nieuwe verplichtingen zijn onder andere het bijhouden van een register, het sluiten van verwerkingsovereenkomsten met je dienstverleners en een uitgebreidere privacyverklaring.  Daarnaast moet je vanuit deze wetgeving goed kunnen beargumenteren waarom je bepaalde gegevens nodig hebt, en dit zowel aan je klant als aan de Autoriteit Persoonsgegevens uitleggen. Een voorbeeld uit de sessie: je verkoopt wasmachines. Om klanten garantie te kunnen geven, is het nodig dat je de aankoopgegevens bijvoorbeeld 10 jaar bewaard. Je mag dan alleen de gegevens bewaren die strikt noodzakelijk zijn voor het verlenen van garantie. Het geslacht van je klant is dan bijvoorbeeld niet meer relevant, en zou je niet meer mogen bewaren.

De nieuwe wetgeving is ingrijpend, en zal voor alle webwinkels van klein tot groot een uitdaging vormen om goed te implementeren. Thuiswinkel.org introduceert binnenkort de Thuiswinkel Privacytool waarmee je onder andere een risicoscan kunt doen, een register kunt bijhouden, en verwerkingsovereenkomsten kunt laten maken.

  1. Start met platformen

Vandaag kwam ook de Twinkle top 100 uit: een overzicht van de grootste internetspelers van Nederland. Een grote verrassing was het niet: bol.com staat opnieuw op nummer 1 dit jaar. Sinds 2013 bezet bol.com/Ahold de toppositie. Het enige nieuws was de afstand ten opzichte van de nummer twee (Coolblue): het verschil tussen de eerste en tweede plek is maar liefst 335 euro miljoen euro. Daarnaast is het opvallend dat er vier platformen in de top 10 aanwezig zijn. Bij deze winkels kunnen ook andere winkeliers hun producten aanbieden, namelijk bij bol.com, Zalando, Amazon en Nextail/Blokker. En ook Wehkamp hint naar een dergelijke vorm met preferred suppliers, die soms ook de bezorging richting de consument verzorgen.

Platformen groeien dus hard en krijgen een steeds groter bereik. Het is daarom slim om ervaring op te doen met het werken met een platform. Hoe werkt het? Welke platformen zijn geschikt voor jouw dienstverlening? Hoe kun je via een platform buitenlandse consumenten gemakkelijker bereiken. Kortom: ga testen of een platform voor jouw onderneming toegevoegde waarde biedt.

De Twinkle top 100 maakt nog iets anders duidelijk: de groten worden steeds groter. De ondergrens om in de Twinkle top 100 te komen staan ligt inmiddels op vijf miljoen euro. Webwinkelen is simpelweg een hele serieuze business geworden. Wijnand Jongen noemde het ook: vorig jaar is het aantal webwinkels flink gegroeid, maar zijn er ook 7.000 webwinkels gestopt. De lat komt steeds hoger te liggen. Ook vanuit die optiek kan het inzetten op succes via één of meerdere platforms in plaats van op een eigen website een reële keuze zijn.

  1. Start met samenwerken

Samenwerken; het was het woord van de dag. Samenwerken om grote internationale spelers als Amazon en AliExpress het hoofd te kunnen bieden. Samenwerken op logistiek vlak om de binnensteden leefbaar te houden. Samenwerken op cyber security om Nederland digitale droge voeten te laten houden. Samenwerken om de opleiding voor duizenden e-commerce professionals mogelijk te maken.

Kortom: zonder samenwerken gaan we het niet redden. Het heeft iets wanhopigs: we hebben elkaar nodig om het te kunnen redden in onze kleine kikkerlandje. Maar het is wel een heel realistische en positieve benadering: als we goed kunnen samenwerken, kunnen we het onmogelijke waar maken.

Op die manier is samenwerking een thema wat mooi past bij Shopping Today en de rol van Thuiswinkel.org. Waar zo’n duizend (!) e-commerce professionals aanwezig waren om inspiratie op te doen, van elkaar te leren en insights te delen. Samenwerken; dat is in e-commerce land al volop gaande. Tot volgend jaar!

Wil je nooit meer een nieuwe blog missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *