Snelle website?

Hoe ik mijn website 40% sneller maakte

Het is geen nieuws meer: een snellere website zorgt voor meer conversie en hogere klanttevredenheid. Jaren geleden bleek uit onderzoek van Amazon al dat elke seconde extra laadtijd jaarlijks voor 1,6 miljard omzetverlies zorgt. Toch zie ik regelmatig websites die trager zijn dan nodig is. Vaak is er grote winst te behalen met aantal goed uit te voeren acties. Ook voor mij als niet-techneut is dat mogelijk, en wellicht voor jou ook? In deze blog deel ik daarom mijn ervaringen met mijn eigen website: www.digitaledrukte.nl.

WordPress & snelheid

WordPress is één van de meest gebruikte content management systemen ter wereld. Veel bloggers, ondernemers en kleinere webwinkels gebruiken WordPress, eventueel in combinatie met WooCommerce voor een webwinkel. Toch staat dit systeem niet bekend om snelle websites. Dat is niet helemaal terecht. Er zijn inderdaad veel trage WordPress sites, maar de oorzaak ligt hier in goedkope/trage hosting en gebruik van onnodige plugins. Met wat extra aandacht, met name voor caching en afbeeldingen, kun je van een WordPress website ook een snelle website maken. Ook deze website draait op WordPress. In de blog vind je dus tips die zijn toegespitst op WordPress.

Hoe meet ik de snelheid van mijn website?

Je kunt op twee manieren de snelheid van je website meten:

  1. Er zijn veel online tools beschikbaar waarmee je gratis de performance van je website kunt checken. Voer de url van je website in, even geduld, en je krijgt een rapport met de snelheid en concrete aanbevelingen terug. Ik heb de tools GTmetrix, PageSpeed Insights en Test My Site van Google gebruikt.
  2. Hou er rekening mee dat de gemeten snelheid via bovenstaande tools een indicatie is. De echte snelheid die je bezoekers ervaren kan anders zijn, en hangt onder andere af van de snelheid van de internetverbinding van je bezoekers. Tools als New Relic, Speedcurve of IBM Tealeaf meten de laadtijden die bezoekers ervaren. Dit soort tools zijn kostbaar en worden door de grotere bedrijven gebruikt. Via Google Analytics kun je zonder kosten in het rapport “Sitesnelheid” beperkte inzichten bekijken.

De tools komen met verschillende aanbevelingen voor je website. Ik vind het prettig om de tools naast elkaar te gebruiken om te kijken wat de belangrijkste aanbevelingen zijn. Ik draai meerdere tests per tool, zodat je het gemiddelde resultaat kunt zien per tool. Naast de homepage heb ik ook de belangrijkste landingspagina’s van mijn website gecheckt.

Eerlijk is eerlijk: deze website stond er niet al te best voor. Sorry als je er last van hebt gehad… Bij GTmetrix werd een gemiddelde laadtijd van 5,1 seconden gerapporteerd. Bij PageSpeed Insights kwam dit neer op een waardering “langzaam”. Tijd voor actie!

Wat heb ik aangepast?

Uit de online tools kwamen de volgende aanbevelingen:

  • Verbeter de caching. Caching betekent dat er een kopie van je websitebestanden wordt opgeslagen, zodat de volgende keer dat een bestand nodig is, het sneller geleverd kan worden. Voor een uitgebreidere toelichting op caching kun je dit artikel van WordPress webdesigner Kees Lamper lezen. Bij WordPress zijn er plugins beschikbaar die deze caching regelen. Ik had al een caching plugin actief (WP Super Cache), maar heb deze plugin vervangen door WP Fastest Cache.
  • Verklein je afbeeldingen. Deze aanbeveling is een must voor elke WordPress website. Via een plugin als Smush kun je afbeeldingen comprimeren. Via tools als TinyPNG en Compressjpg kun je online je afbeeldingen laten comprimeren. Ik merkte dat deze tools nog iets sterker comprimeren dan Smush. Daarnaast blijkt Smush in de gratis variant geen bestanden in de originele grootte te comprimeren. Ik heb daarom alle afbeeldingen via de online tools gecomprimeerd. Met een enorm verschil: de totale grootte van de afbeeldingen werd verkleind van 55MB naar nog geen 20 MB.
  • JavaScript en CSS verminderen. Deze aanbeveling zag ik in elke tool, maar vond ik als niet-ontwikkelaar lastig te op te lossen. Tot ik in de instellingen van mijn thema keek, en zag dat je standaard JavaScript en CSS bestanden kunt samenvoegen en comprimeren. Bij thema Enfold vind je bij Performance ook de mogelijkheid om ongebruikte thema-elementen, YouTube-ondersteuning en emoji-support uit te schakelen.
  • Plugins verwijderen. Plugins maken je website trager. Met de plugin P3 kun je testen wat het effect is van de verschillende plugins. Ik heb twee plugins kunnen verwijderen, en heb de Smush plugin gedeactiveerd, zodat ik die alleen gebruik als ik daadwerkelijk afbeelden upload. Denk je er aan om ook de P3 plugin weer te verwijderen?
  • Ruim de WordPress database op. WordPress bewaart automatisch revisies van je berichten. Ook blijven pagina’s of reacties in prullenbak of spam-map automatisch een periode bewaard. Via de plugin WP-Optimize checkte ik het en vond maar liefst 460 versies van de berichten. Met een paar kliks ruimt de plugin je database netjes op.
  • Externe tools verwijderen. Op mijn website was een Facebook pixel geïnstalleerd om remarketing campagnes te kunnen draaien via Facebook. Deze mogelijkheid gebruikte ik niet meer, en daarom heb ik de pixel verwijderd.
  • Regelmatig herhalen. De performance van een website blijft aandacht nodig hebben. Twee jaar geleden was deze website bij oplevering snel, maar door wijzigingen aan de website en het toevoegen van content is de website trager geworden. Ik heb daarom een terugkerend moment gepland voor monitoring en verbetering van de snelheid van de website.

Het was een aardige lijst verbeterpunten. Het leuke is dat het eigenlijk niet zoveel tijd kost om dit te verwerken. In totaal ben ik er zo’n 4 uur mee bezig geweest.

Het resultaat: 40% sneller

Het resultaat van alle wijzigingen heb ik natuurlijk gemeten via de genoemde online tools. Bij GTmetrix werd een gemiddelde laadtijd van 3,1 seconden gerapporteerd. Dit is een verbetering van 40%! Bij PageSpeed Insights stijgt de waardering naar “snel”. Alleen bij Test My Site van Google is het beeld minder positief: met “average” wordt een verbetering gerapporteerd, maar kan het nog steeds beter. De snelheid van je website: je bent er nooit mee klaar!

Performance rapport - voor de verbeteringenPerformance rapport - na de verbeteringen
Resultaten GTmetrix: voor de aanpassingenResultaten GTmetrix: na de aanpassingen

Wil je nooit meer een nieuwe blog missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *